Topla greda izdelava

topla greda
Topla greda

Topla greda

V topli gredi si sami vzgojimo sadike. Konec zime in pomladi je že dovolj svetlobe za rast rastline, ni pa še minila nevarnost zmrzali. Seme potrebuje za kaljenje toploto. Zemlja mora biti segreta. Rastline morajo biti pred hladnim vremenom zaščitene. Pomagamo si z toplo gredo. S toplo gredo si pravočasno zagotovimo sadike za sezono. Toploto v topli gredi si zagotovimo razkrojem organskih snovi. Zemlja oddaja toploto, ki nastane z razkrojem organskih snovi pod plastjo zemlje. Da preprečimo uhajanje toplote moramo toplo gredo zaščititi s steklom ali plastično folijo. Prekrijemo še z slamarico, lesenimi pokrovi ali starimi odejami.

Surovine za toplo gredo

Za izdelavo tople grede rabimo deske, steklo (stara okna) ali pvc folijo, pregrinjalo iz slame (stare odeje). Deske lahko nadomestimo z zidaki ali naredimo betonski okvir. Za polnjenje pa uporabimo bogato humusno zemljo (setveni supstrat). Mešanico konjskega gnoja. Najbolj učinkovit je sveži iz hleva. Gnoj lahko nadomestimo z mešanico slame, ureje, sladkorja in vode. Nastilj iz listja in slame. Slamo lahko ga nadomestimo s senom.

Izdelava in postavitev tople grede

greda


Toplo gredo postavimo po dolžini v smeri vzhod zahod. Priporočljiva velikost tople grede je 120 X 150 cm. Skopljemo jamo globoko približno 80 cm. Naredimo okvir iz lesa. Za daljšo uporabo naredimo betonskega ali iz opeke. Daljšna stranica na severni strani naj bo višja 20 cm. Na dno damo plast listja, slame ali suhe trave. Na spodnjo plast položimo plast svežega konjskega gnoja in nastilja. Vse skupaj dobro potlačimo. Zalijemo z mešanico vode, ureje in sladkorja, če je gnoj presuh. Toplo gredo napolnimo, da ostane do vrha nižje stranice še približno 25–30 cm prostora za vrhnjo plast zemlje. Delamo v toplem vremenu zelo hitro, da ne izgubimo toploto. Gredo čim hitreje pokrijemo, da ne izgubimo toploto. Po nekaj dnevih na hitro prezračimo in prekrijemo gnoj z zemljo. Pokrijemo, da zaščitimo pred mrazom. Čez par dni ko se zemlja ogreje pričnemo s setvijo.

About the author

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.